Wróć do Forum

Forum dyskusyjne internetowego serwisu
Polskiego Towarzystwa Miłośników Orchidei http://www.storczyki.org.pl

Temat: Re: Re: Woda

Autor: Piotr Piesik (Piotr.Piesik@storczyki.org.pl)

wtorek, 13 listopada 2001, 19:51

Witam!
Pan Jerzy ma rację.Zakwaszenie wody kwaskiem cytrynowym nie zmniejszy twardości wody.Chciałbym tylko uzupełnić,że są dwa rodzaje twardości wody.jedna tzw.węglanowa,którą można zmniejszyć/usunąć przez gotowanie wody.Wytrącający się osad soli osadza się na ściankach naczynia/kamień w czajniku/lub
po przelaniu np .do słoja osadza się na dnie .Zlana znad osadu woda jest miększa niż wyjściowa.Druga twardość to tzw.niewęglanowa,której przy pomocy gotowania nie da się usunąć bo pochodzi od soli rozpuszczonych w wodzie i nie strącających się przy gotowaniu.Obie twardości zsumowane dają tzw.twardość ogólną.
Najczęściej w wodzie występuje mniej więcej po połowie obu twardości.
Jeżeli do wody doda Pan kwasu cutrynowego to zajdą w wodzie reakcje chemiczne w wyniku których węglany wapnia i magnezu rozłożą się dwutlenek węgla/CO2/,wodę i powstaną rozpuszczalne cytryniany wapnia i magnezu.Spowoduje to zanik twardości węglanowej ale wzrost twardości niewęglanowej.Twardość ogólna pozostanie jednak niezmieniona.
Jeżeli chce Pan uzyskać wodę miększą i lekko kwaśną należy więc postąpić tak:
pozbyć się twardości węglanowej przez gotowanie wody i po odstaniu się wody zlać ją znad osadu,następnie lekko zakwasić. Pozdrawiam Piotr Piesik.