Wróć do Forum

Forum dyskusyjne internetowego serwisu
Polskiego Towarzystwa Miłośników Orchidei http://www.storczyki.org.pl

Temat: Azot amidowy czyli mocznik

Autor: Krzysztof Gozdek (Krzysztof021@op.pl)

niedziela, 9 lutego 2003, 11:35

Witam
Przedstawiam, na podstawie fachowej literatury, w skróconej formie, przemiany mocznika jako nawozu.
"Mocznik, podobnie jak saletry, nie ulega sorpcji glebowej, natomiast pod wpływem wody i enzymu UREAZY stosunkowo szybko przekształca się w węglan amonu.
Proces ten w glebach biologicznie czynnych przy odpowiedniej temperaturze (10-25C) przebiega w ciągu 3-6 dni.
Kwaśny odczyn gleby, susza, niska temperatura, bądź nadmierne uwilgotnienie wpływają hamująco na procesy hydrolizy mocznika. Powstały w wyniku przemian węlan amonu jest dobrym źrodłem azotu dla roślin, podlega sorpcji wymiennej w glebie, nitryfikacji i innym procesom charakterystycznym dla rodnika amonowego."
"Przypuszcza się, że w wielu przypadkach UREAZA jest enzymem adaptacyjnym, syntetyzowanym wówczas, gdy roślina nawożona jest mocznikiem.
Dawkowanie tego nawozu należy przeprowadzać ostrożnie, ponieważ w przypadku zbyt wysokiej aktywności ureazy może nastąpić nadmierne i zbyt szybkie uwalnianie amoniaku, który spowoduje uszkodzenia wrażliwych organów roślinnych. Toksyczne objawy nadmiaru amoniaku występują najczęściej przy dolistnym dostarczaniu mocznika."
"Zarys gleboznastwa i chemii rolnej" J.Chodoń,W.Grzesiuk,Z.Mirowski PWN,1980
"Fizjologia roślin" Z.Piskornik PWN,1987

A jak problem przedstawia się w praktyce stosowania nawozów zawierających mocznik w uprawie storczyków?

Pozdrawiam
Krzysztof