| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Tre¶ć       

Przebieg dyskusji:

Proszę o pomoc- dziwne plamy na p±kach kwiatowych, Autor:

\ Re: Proszę o pomoc- dziwne plamy na p±kach kwiatowych, Autor: Majka

Proszę o pomoc- dziwne plamy na p±kach kwiatowych Wersja do druku
Autor: Magdalena Woińska ( woinskam@tlen.pl ) poniedziałek, 22 marca 2010, 22:26

Dobry wieczór, mam problem z phalenopsisem. Jest u mnie ok. 2 lat, niedawno wypu¶cił pęd kwiatowy.Pęd jest dziwnie krótki, ok.10 cm. Na malutkich jeszcze zawi±zkach p±czków zauwazyłam niewielkie ciemne plamki. W miarę wzrostu p±czków powiększaj± się również plamy a p±czki zaczynaja żółkn±ć, schn±ć i opadać. Najmłodsze malutkie p±czki na szczycie pedu wydaj± się być zdrowe. Sama ro¶lina jest w dobrej kondycji, na li¶ciach żadnych objawów choroby. Phalenopsis stoi na tacy z kilkoma innymi, jeden z nich kwitnie i nic się nie dzieje- czy może to być choroba grzybowa i powinnam odci±ć porazony pęd aby nie doszło do zarazenia innych ro¶lin? Trochę byłoby szkoda... Zastanawiam się, czy otwieraj±c drzwi balkonowe w okresie formowania pędu mogłam przemrozic delikatne zawi±zki p±ków i to zasychanie zapocz±tkowane czarnymi plamami na p±czkach wynika z zimnego powietrza (były minusowe temperatury)? Ta wersja byłaby lepsza niz grzyb.Proszę o pomoc...

Dodaj komentarz do wiadomo¶ci : Proszę o pomoc- dziwne plamy na p±kach kwiatowych

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomo¶ć: