Wróć do Forum

Forum dyskusyjne internetowego serwisu
Polskiego Towarzystwa Miłośników Orchidei http://www.storczyki.org.pl

Temat: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?

Autor: Agnieszka S. (lilka78@tlen.pl)

niedziela, 23 października 2005, 12:23

Witam wszystkich,

Odwołując sie do Państwa doświadczenia, chciałabym zapytać, jak uchronic phalenopsisa przed śmiercią. Jego stan jest agonalny, ale wróży nadzieję. Gdy zauwazyłam, że zwiotczały listki (ma 5 małych, zielonych, skarłowaciałych- bo nie rozwiniętych na skutek przelania listków)przesadzilam storczyka do grubego podłoża zakupionego w Orchidsklepiku. Tylko lekko skropiłam je wodą. Po około tygodniu zauważyłam, że niektóre korzenie zaczęły gnic i pokryły sie mechatą pleśnią. Listki nadal nie odzyskały sztwności. Dzisiaj wyciagnęłam storczyka z podłoża, odcięłam korzenie z widoczną pleśnią, a pdłoże wyrzuciłam (zauważyłam, ze na kawałakch podłoża zaczęła także rozwijac sie pleśń). Zdrowo wyglądające korzenie (ok 10 o długości od 3-8 cm)opłukałam pod wodą i w tej chwili storczyk leży w pustej plastkiowej misce. Nie wiem jak go teraz potraktowac żeby pleń nie wróciła. W podłoże boje się go wsadzić... MOże należałoby go umieścić w wilgotnym sphagnum? Juz zaczyna mi brakowac pomysłów:( Bardzo prosze o pomoc.

Z góry dziekuję i pozdrawiam serdecznie
Agnieszka S.