Wróć do Forum

Forum dyskusyjne internetowego serwisu
Polskiego Towarzystwa Miłośników Orchidei http://www.storczyki.org.pl

Temat: Re: Re: Re: Pokaz slajdów -- dolina Rozpudy, Herminium monorchis

Autor: Sandra Wawrzyniak (cass@poczta.onet.pl)

wtorek, 13 września 2005, 19:31

Witam !

No właśnie wczoraj mnie tknęło żeby wysunąć pewną propozycję :)))

Od AOS (American Orchid Society) poszczególne amerykańskie towarzystwa storczykowe mogą wypożyczyć pakiet slajdów wraz z opisami do wykorzystania na swoich zebraniach. Mam więc pomysł żebyśmy może spróbowali sami opracować sobie podobne zestawy. Jeśliby nawet każde Koło przygotowało po jednym to mielibyśmy pomysły na conajmniej 4-5 spotkań. A są wsród nas różni entuzjaści którzy również mogliby coś takiego stworzyć na konkretny temat jak np. w.wym. Miodokwiat albo omawiane właśnie na forum Vandy. Najważniejsze są zdjęcia, które można pozbierać "po ludziach" - w dobie fotografii cyfrowej to nie problem.
np. kilka praktycznych uprawowych: Vanda w wazonie, V. w doniczce, V. z gołymi korzeniami, V. nad akwarium.
kilka z gatunkami: V. denisoniana, V.sanderiana itp.
parę hybryd
kilka zdjęć z problemami uprawowymi - tarcznik na liściach, zagnity stożek wzrostu ...
I tak można zebrać spokojnie ok. 50 zdjęć co już wystarczy na prezentację.

Ja wiem że do tego potrzeba trochę wolnego czasu i chęci ale myślę że jest to do zrobienia.

Ja np. zgłaszam akces do zrobienia prezentacji na temat "mutantów" czyli "peloriców". Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi zdjęciami to proszę o kontakt - w zamian mogę się zrewanżować płytką z gotową prezentacją.

Co wy na to ?

pozdrawiam
Sandra