| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Micha? F.

+ Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Witold Hanak
 | + Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Micha? F.
 | | \ Re: Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Anna Kami?ska
 | |   \ Re: Re: Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Hanna Stuermer
 | \ Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Krzysztof Gozdek
 |   \ Re: Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Micha? F.
 |     \ Re: Re: Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Anna Kami?ska
 |       \ Re: Re: Re: Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Micha? F.
 |         \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Micha? F.
 \ Re: Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy., Autor: Micha? F.

Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy. Wersja do druku
Autor: Micha? F. ( bio44@wp.pl ) niedziela, 26 czerwca 2005, 18:41

Witam!
W sobotę poszedłem do Obi. Znalazłem na podłodze trzy pseudobulwy Epidendrum. Na jednej z nich jest pęd kwiatostanowy. Kwiaty były koloru fioletowego. Nie widziałem w takim kolorze kwiatów roślin z tego rodzaju. Wziąłem je do domu, obciąłem suche korzenie. Zdrowych nie było wiele... Włożyłem go do słoika z wodą z kilkoma kroplami nawozu. Siedziało tak przez całą noc i parę godzin. Liście dwoćh dojrzałych łodyg były nadal pomarszczone po tym zabiegu. Młoda pseudobulwa ( z kilkoma liśćmi ) nie miała rzadnych oznak niedoboru wody. Dzisiaj poszedłem na spotkanie krakowskiego klubu Orchidea. Kupiłem ziemię i doniczkę dla mojego znękanego podopiecznego. Posadziłem go do doniczki oraz chwilę potem wszystkie moje orchidee wsadziłem do wiadra z wodą oraz nawozem. Obecnie czekam na efekty. Moje pytanie brzmi: czy istnieje środek do pobudzenia wytwarzania korzeni dla storczyków? Jeśli tak to jaki i gdzie w Krakowie można go zakupić?
Dla tych co czekają na nowe odpowiedzi w moim temacie "Dziwny szkodnik" zawiadamiam, że mój Phalenopsis czuje się dobrze, oraz jego pąki kwiatowe zaczynają pękać. Najprawdopodobniej go zatopiłem ;-). Dochodzę do wniosku,że to był mięczak blisko spokrewniony z ślimakiem.
Teraz przechodzę do spotkania klubu Orchidea.
Pani Grażyna Siemińska opowiadała o historii naszego klubu. Później omawialiśmy gdzie się spotkamy następnym razem ( uczelnia podczas wakacji jest zamknięta ). Do kupienia były różne akcesoria dla storczyków i one same po przecenie z Obi. Były to głównie Zygopetala i Cambrie. Było też kilka Phalenopsisów i Dendrobiów typu Phalenopsis oraz rośliny zawieszone na korze ( nie z Obi ) miedzy innymi Tilandsje, dwie rośliny z rodziny obrazkowatych najprawdopodobniej blisko spokrewnionych z Alokazją i roślina przypominająca trochę typem wzrostu Pochrzyn. Ja osobiście nic nie kupiłem z podanych roślin. Był też konkurs na najładniejszego storczyka miesiąca. Oto orchidee przyniesione na spotkanie: Dwa ładne Phalenopsisy, Masdevalia lub Dracula, przepięknie pachnąca Encyclia cochleata, mieszaniec miedzyrodzajowy Ascocentrum, kilka innych orchidei i Bulbophyllum Pana Piotra Piesika, ktore jak sie domyślacie wygrało.
Czekam na wasze odpowiedzi na moje pytania za które bede wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkich-Michał

Dodaj komentarz do wiadomości : Epidendrum, Phalenopsis i inne rzeczy.

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: