| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Reanimacja phalenopsisa, Autor: Beata Marczy?ska

+ Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Krzysztof
 \ Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Joanna Jasku?a
   + Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Asia
   \ Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Beata Marczy?ska
     \ Re: Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Joanna
       + Re: Re: Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Beata Marczy?ska
       \ Re: Re: Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Beata Marczy?ska
         \ Re: Re: Re: Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Joanna
           \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reanimacja phalenopsisa, Autor: Beata Marczy?ska

Re: Reanimacja phalenopsisa Wersja do druku
Autor: Joanna Jasku?a ( joanna.j1@gazeta.pl ) środa, 29 czerwca 2005, 15:59

Proponuje Pani przejrzeć forum, wpisując np. do wyszukiwarki słowo "phalaenopsis" albo "worek".Dobre efekty dają też słowa "ratunku" i "pomocy":-) Sama stosowałam:-) NIe jestem doświadczoną "storczykarzem",ale z tego co już troszke poczytalam to pewnie wszyscy radziliby Pani sprawdzić stan korzeni.Roślina jest po kwitnieniu (wynika to chyba z "badylka" o którym Pani wspomniała), więc taki zabieg jej nie zaszkodzi. Jeśli korzenie są w opłakanym stanie(gniją, są puste, ciemnobrązowe lub czarne) należy je wyciąć, zdezynfekować węglem lub cynamonem a dalej to już zalezy od tego ile ich zostanie- jesli sporo przesadzic do odpowiedniego podłoza i nie podlewac przez okolo 2 tygodnie (choc moze przy upalach krócej), jesli nie będzie w ogole, albo np jeden- trzeba będzie zastosować metodę workową, o której dużo osób się tutaj rozpisywało,Inni polecają metodę semi-hydro(s/h). Jeśli korzenie są w porządku, to może np. liście mogły być poparzone, albo dopadła je jakas choroba )proszę wejść na strone główną w dział UPRAWA- a tam znajdzie Pani wiele cennych uwag :-)
Pozdrawiam i życzę powodzenia, bo ja ze swoim fenelopsisem też się "wożę":-)

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Reanimacja phalenopsisa

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: