| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: Joanna

+ Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: Ewa B.
 + Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: Ewa B.
 | \ Re: Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: AnnaB
 |   \ Re: Re: Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: Grzesiek
 + Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor:
 | \ Re: Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: Joanna
 |   \ Re: Re: Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: iwona n
 |     \ Re: Re: Re: Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: AnnaB
 \ Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!, Autor: Edyta

Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki! Wersja do druku
Autor: Lidia Aniśkowicz ( lidia@aniskowicz.pl ) środa, 14 września 2005, 13:13

Witam,
Prawie wszystkie storczyki, które mam w doniczkach, trzymam od lat w osłonkach. Nie zauważyłam żadnego negatywnego wpływu na rośliny, a niewątpliwie wygląda to estetyczniej i zapewnia większą stabilność. Plastikowe doniczki, w których mam storczyki, mają tak wyprofilowane dno, że powietrze bez przeszkód tam dociera. Czasami sypię na dno osłonki keramzyt, ale rzadko. Jeśli chce Pani robić jakieś konstrukcje podporowe dla doniczek, to chyba będzie Pani musiała użyć większych osłonek. Zaburzy to proporcje. Rośliny będą dziwnie wyglądały w takich przydużych naczyniach, a i miejsca sporo to zabierze. Moim zdaniem nie jest to konieczne. Przy stosowaniu osłonek trzeba być nieco bardziej ostrożnym w podlewaniu i zwracać szczególną uwagę na przepuszczalność podłoża.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Prośba do doświadczonych forumowiczów-osłonki!

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: