| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Keiki, Autor: Marzena L.

\ Re: Keiki, Autor: Jolanta Chojnacka
   + Re: Re: Keiki, Autor: Joanna Olszewska
   | \ Re: Re: Re: Keiki, Autor: Marzena L.
   + Re: Re: Keiki, Autor:
   | \ Re: Re: Re: Keiki, Autor: Marzena L.
   \ Re: Re: Keiki, Autor: Marzena L.

Re: Re: Keiki Wersja do druku
Autor: Joanna Olszewska ( ajo11@op.pl ) piątek, 16 września 2005, 21:41

Witam,
Keiki tego lata obrodziły-i tak do końca nie będzie wiadomo jaki powód sprawił,że taki masowy jest wysyp.Godne
wnikliwego obserwowania.
Pani Marzeno,przy wspaniałej kolekcji będzie Pani miała zapewne następny identyczny kwiat i skoro maleństwo daje
oznaki życia to będzie rosło i wypuści korzenie.Rozwazyć jednak trzeba osobne lukum,najlepiej na podłożu sphagnum
ponieważ na powierzchni doniczki starej rośliny mogą być zbyt duże wahania wilgotności -a to jednak maluch.

Drugi przypadek jak u P.Jolanty miałam na phal -w pierwszej kolejności był pąk,dalej 1 kwiat i w czasie rozwinięcia kwiatka przy samej
szypułce zaczął wyrastać keiki -dzisiaj jest dorosłą rośliną liście dl.12cm i w przyszłym tygodniu do rozdzielenia.Phalaenopsis jest b.silny,nie jest to jedyny przyrost keiki -ma ich na łodydze 2 oraz następny wychodzący z podłoża.W przypadku tego storczyka powód jest ewidentny - kiedyś tam nastąpiło uszkodzenie rozety i zanik
czubka wzrostu,Storczyk wytworzył sobie *drugi obieg*
łodygę kwiatową,która po obfitym kwitnieniem stała się lianą na której wytworzyły się keiki i tą drogą dostarczane są też składniki pożywienia.Ale cóż mimo ciekawego efektu roślina będzie rozdzielona.
Pisząc o obfitości keiki,mam tez na myśli moje rozsadzone phal/też z keiki podlożowego/ i...na pozostawionej 20cm łodydze z kwiatami poniżej z oczek
już kukają na mnie ...keiki.Nie powiem ,że świat zwariował,ale masowość tego zjawiska zaczyna być nasilona.
O majstrowaniu przy keiki przekażę streszczenie artykułu,
który pojawił się na temat celowej inicjacji keików
dla Vand i innych rozetowych jako sposób na ich rozmnażanie.Może mamy rzut tych roślin????? i nie do końca
może jest prawdą,że nie dziedziczą cech.

pozdrawiam keikowo
Joanna O.

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Re: Keiki

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: