| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

ruch powietrza, Autor: Krystian

\ Re: ruch powietrza, Autor:
   \ Re: Re: ruch powietrza, Autor: Krystian
     \ Re: Re: Re: ruch powietrza, Autor:

ruch powietrza Wersja do druku
Autor: Krystian (brak adresu) sobota, 17 września 2005, 15:57

Witam, jako początkujący dość intensywnie zapoznaje się z zawartościa forum, mam też kilka pytań. W tej chwili mam cztery storczyki, typowe dla początkujących: Cambria, Dendrobium phalaenopsis, Epidendrum radicans i Phalaenopsis. Każdy z nich dostał dużą plastikową podstawkę wypełnioną keramzytem i wodą. Żeby doniczki nie stały w wodzie po podlaniu pod każdą z nich podłożyłem 5 centymetrowy "plaster" z pustaka ceramicznego (typu max z komórkami powietrznymi). Z materiałów na temat storczyków wynika, że korzenie muszą mieć stały dostęp powietrza, rozumiem, stąd bardzo luźne i przepuszczalne podłoże. I tutaj pytanie: czy w pomieszczeniu gdzie żyją storczyki nie wymaga się wymuszania ruchu powietrza za pomocą wiatraczka, czy obieg powietrza jaki występuje w zwyczajnym mieszkaniu w bloku z plastikową stolarką okienną z mikrowentylacją wystarczy moim roślinom.
O wilgotność się nie obawiam, chociaż jeszcze się nie dorobiłem higrometru. W sąsiedztwie storczyków doskonale rosną paprocie, fittonie i papirusy.

Pozdrawiam
Chrom`ek

Dodaj komentarz do wiadomości : ruch powietrza

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: