| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Jola

+ Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor:
 | + Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Grzesiek
 | \ Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Jola
 |   + Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor:
 |   | \ Re: Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Anna B.
 |   |   \ Re: Re: Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Jola
 |   \ Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Ewa
 \ Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Dusia
   \ Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Natalia
     + Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: ZetKa
     + Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Justi
     \ Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!, Autor: Anna B.

Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?! Wersja do druku
Autor: ZetKa ( ZetKaf@gazeta.pl ) poniedziałek, 6 lutego 2006, 18:32

A tam od razu ukatrupienia... jeden z moich storczyków też był na najlepszej drodze (do raju), ale odratowałem. Bez reanimacji, spagnum i innych takich...
Najlepiej po pierwsze, przenieść we właściwe miejsce - wilgoć, max słońca na zimę (na wiosnę można się zastanawiać nad wyborem okna, na razie najlepiej by było na parapet południowego okna, byl powietrze od kaloryfera za suche nie było)...
Zaczynają gnić korzenie powietrzne... hmmm - to ja bym się tymi podziemnymi zaczął interesować, mogą być w gorszym stanie... obejrzeć przez doniczkę (jeśli jest przezroczysta!) jak wyglądają... jak tylko powietrzne są w złym stanie - hm... czyżby podlewanie "od góry", a nie przez zamaczanie? To uważać, gdzie się leje, nie lać po korzeniach (no, wiem, nie zawsze się da)... i nie ciąć ich - jeśli za zgniłą (w przypadku korzeni powietrznych oznacza to zdrewniałą część, a nie taką papkowatą) jest normalny, zielony korzeń, to cały korzeń jest nadal sprawny, mimo iż kawał choruje i należy go zostawić!!!
Wilgotność - wyszukiwarka, wpisać ZetKa i keramzyt, będzie mój opis osłonki... ew. dogrzać, bo wilgotność plus niska temperatura to właśnie gnicie, ale zwiększanie temperatury utrudnia utrzymanie wilgotności!!!
jeśli nie ma już żadnych znośnych korzeni - to jeszcze wpisać reanimacja. Ale nie przesadzać - parę znośnych korzeni i już nie bawimy się w reanimację!!! To jakby sztuczne oddychanie robić osobie z zaziębieniem ;)

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Re: Re: Czy ukatrupiłam mojego storczyka?!

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: