| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Jak Państwo przygotowują podkładki pod swoje storczyki??, Autor:

\ Re: Jak Państwo przygotowują podkładki pod swoje storczyki??, Autor:
   \ Re: Re: Jak Państwo przygotowują podkładki pod swoje storczyki??, Autor: Piotr
     \ Re: Re: Re: Jak Państwo przygotowują podkładki pod swoje storczyki??, Autor:

Jak Państwo przygotowują podkładki pod swoje storczyki?? Wersja do druku
Autor: Małgorzata ( mabba@poczta.fm ) poniedziałek, 6 marca 2006, 19:17

Witam serdecznie
Chciałabym zapytać w jaki sposób najczęściej przygotowują Państwo podkładki pod swoje storczyki?
Znalazłam dwa sposoby:
1 - kawałki kory i gałęzi (np.dębu,topoli, brzozy, drzew owocowych)należy wygotować lub przynajmniej wymoczyć w gorącej wodzie, w celu usunięcia garbników i żywic, a potem jeszcze wymoczyć w środkach grzybo- i owadobojczych.
(Tu zaczyna się mój problem, czy na takiej podkładce nasączonej środkami grzybo- i owadobojczymi sadzimy storczyki????, czy ponownie należy ją wymoczyć żeby pozbyć się tych związków?) ( uprawa/porady porada 4)
2 - na zwykłych deskach wysiewamy mech - taki z lasu- jak mech się rozrośnie sadzimy storczyka (z 25 spotkania Warszawskigo Towarzystwa Miłośników Orchidei)
Podobnie również napisała w swojej książce P.Oszkinis (co prawda nic nie napisałą o mchu na deskach, ale również nie napisała o tym,że należy te deski gotować i dezynfekować (str 139)
Mam w związku z tym pytanie, który sposób wykorzystują Państwo do uprawy swoich storczyków?
Będę wdzięczna za opowiedź
Pozdrawiam
Małgorzata

Dodaj komentarz do wiadomości : Jak Państwo przygotowują podkładki pod swoje storczyki??

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: