| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

opadające pąki kwiatowe, Autor: Gosia

+ Re: opadające pąki kwiatowe, Autor: ABI
 \ Re: opadające pąki kwiatowe, Autor:
   \ Re: Re: opadające pąki kwiatowe, Autor: ABI
     \ Re: Re: Re: opadające pąki kwiatowe, Autor: Magda
       \ Re: Re: Re: Re: opadające pąki kwiatowe, Autor: dana

Re: opadające pąki kwiatowe Wersja do druku
Autor: Marianna Twarduś ( niezna-joma@o2.pl ) wtorek, 23 października 2007, 16:19

Witam -uprawiam storczyki od niedawna na poczatku też miałam ciagle problemy a i do tej pory zawsze coś się dzieje bo to niestety roślina kapryśna i nieprzewidywalna.Internet dużo mi pomógł,dzięki forum zdobyłam dużo cennych wiadomości .Co do tych usychajacych gałązek /też tak miałam/ jak gałązka cała uschła trzeba obciąć ją nisko przy samych korzeniach bo na niej już nie będzie kwiatów trzeba roślinę przenieść do chłodniejszego pomieszczenia około 16- 18 st.C.ale widnego na około 6 tygodni i w tym czasie nie podlewać wogóle,po tym okresie zasilić nawozami do storczyków przenieść do pomieszczenia cieplejszego ,widnego i czekać na wypuszczenie nowej łodygi z kwiatami, chłod to odpoczynek dla rośliny i gwarantuje że pąk pojawi się.Mój storczyk wypuścił nowy pąk po tym okresie spoczynku i teraz ma pięknie rozgałęzioną łodygę i około 20 kwiatów nie mogę się na niego napatrzeć. jest piękny.Jeżeli łodyga nie usycha nie należy jej obcinać tylko ją obserwować mogą na tej samej łodydze pojawić się pąki.Jedna bardzo ważna rada nie zalać korzeni,oserwować korzenie podlewać wtedy jak mają jasno popielaty kolor,lepsze jest przesuszenie niż zalanie co może być przyczyną właśnie opadania zdrowych pąków.Gosiu jeżeli po 3 miesiączah opadają kwiaty to zwyczajnie w świecie ta roślina poprostu przekwita.Chciałoby się aby te piękne kwiaty nigdy nie opadły ale to nie mozliwe.Myślę,że twoje storczyki mogą mieć za dużo wody i z tąd problemy.Pomyśl może to będzie właściwy kierunek.pozdrawiam życzę satysfakcji z uprawy.Marianna

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: opadające pąki kwiatowe

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: