| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: swamar marcin

+ Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Anna L
 | \ Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: swamar marcin
 + Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: swamar marcin
 | \ Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Anna L
 + Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Mery
 | \ Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: swamar marcin
 |   \ Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Mery
 |     + Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Ewa P
 |     | \ Re: Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Ewa P
 |     |   \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Mery
 |     |     \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Ewa P
 |     |       + Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: swamar marcin
 |     |       \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Mery
 |     \ Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Mery
 \ Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: Ewa P
   \ Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka, Autor: swamar marcin

Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka Wersja do druku
Autor: Mery ( j.m.majchrzak@wp.pl ) poniedziałek, 18 lutego 2008, 18:25

Panie Marcinie widzę,że szuka Pan porady w dalszym ciągu. Ostatnia ,którą czytałam nie uwzględniała tego zżółkniętego przyrostu.Mnie wydaje się to bardzo ważne,bo nie jest bez znaczenia,gdy młody przyrost ginie.[nie wiem z jakiego powodu] Nie wiem czy przypadkiem nie jest on "mokry" Bo byłoby to jeszcze poważniejsze.Zacytuję Panu:
"Kłopoty w uprawie są bardzo często powodowane zbyt wczesnym podlewaniem storczyków w miejscu wybijających, młodych przyrostów. Zdarza się to szczególnie często w okresie niższych temperatur i wysokiej wilgotności powietrza. Niektóre z rodzajów są szczególnie wrażliwe na takie postępowanie. Dlatego też podlewając, należy zwracać szczególną uwagę, ażeby nie moczyć nowych pędów. Jeżeli jednak już do tego doszło, trzeba jak najszybciej je osuszyć, stawiając roślinę w pomieszczeniu o niskiej wilgotności powietrza. Kiedy jednak młody przyrost niestety zgnije, roślinę można jeszcze uratować. " Trzeba by odciąć zżółknięty przyrost.Zabezpieczyć miejsce cięcia sproszkowanym węglem i opryskać storczyka.

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Re: Re: Re: czy ktoś poda mi nazwe storczyka

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: