| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Do tematu wymiany podloza, Autor: Fiolka

+ Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: Fiolka
 + Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: MagdaMK
 \ Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: Renata S.
   \ Re: Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: Maria
     \ Re: Re: Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: Fiolka
       \ Re: Re: Re: Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: Monika B.
         \ Re: Re: Re: Re: Re: Do tematu wymiany podloza, Autor: Renata S.

Re: Do tematu wymiany podloza Wersja do druku
Autor: Renata S. ( renatasxw@wp.pl ) niedziela, 24 lutego 2008, 15:09

Mam dokładnie taki sam problem. W moim mieszkaniu jest dość wysoka wilgotność ok. 80% co w połaczeniu z podłożem jakie jest w doniczce nowo zakupionego storczyka, pomimo podlewania nawet co 2 - 3tygodnie, powoduje zbyt długie jego przesychanie i gnicie korzeni. Po przeczytaniu wielu porad zaczęłam stopniowo przesadzać moje phalaenopsisy do podloża extra zakupionego w orchidsklepiku, reklamowanego jako najlepsze dostępne w sprzedaży / ostatnio można je kupić w Leroy Merlin :) /. Zgodnie z poradami przeczytanymi na forum, różnych stronach i tą umieszczoną na opakowaniu, do pierwszego moczenia odczekałam 2 tygodnie. Niestety stwierdzam, że korzenie są zbyt suche, a samo podłoże nawet po namoczeniu nie sprawia wrażenia aby było wilgotne. Własciwie to tylko jeden z moich kwiatów / pomimo, że jeden i tak mnie to martwi/ wygląda na ewidentnie przesuszonego, ma oklapnięte liście i suche korzenie, reszta nie wygląda najgorzej przynajmniej obecnie, a od przesadzenia minęło niewiele ponad 2 tygodnie. Poza tym naprawdę jest trudno w tej całej plątaninie korzeni umieśćić podłoże na tyle delikatnie żeby ich nie uszkodzić, co powoduje wiele pustych przestrzeni i tym samym szybkie przesychanie. Doświadczenie ze zbyt wolno przesychającymi podlożami skusiło mnie do wypalenia na około doniczek małych otworów, które mają powodować lepsze wietrzenie. Nie wiem czy dobrze zrobiłam i czy po przesadzeniu może być taka reakcja ? Mam niewielkie doświadczenie i cały czas się uczę.

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Do tematu wymiany podloza

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: