| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a

+ Re: Problem z Laelią., Autor: Dorota Ko?czal
 | + Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a
 | \ Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Piotr Piesik
 |   \ Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Krzysztof Gozdek
 |     \ Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Piotr Piesik
 |       + Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor:
 |       \ Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a
 |         + Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor:
 |         \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Gra?yna Siemi?ska
 \ Re: Problem z Laelią., Autor: Beata Sobieszcza?ska
   \ Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a

Re: Problem z Laelią. Wersja do druku
Autor: Dorota Ko?czal ( moyogi@poczta.onet.pl ) środa, 12 listopada 2003, 14:25

Witaj,

Patrząc na Twoje wypowiedzi na forum oraz problemy z jakimi się spotykasz, dochodzę do wniosku, że może przyczyną tych niepowodzeń jest... zbytnia opiekuńczość w stosunku do Twoich storczyków. Być może wyszło by im na zdrowie, gdybyś poświęcała im troszkę mniej uwagi - rozumiem, że dopiero uczysz się pielęgnacji orchidei i nie chciała byś stracić żadnej rośliny, ale wiem z doświadczenia ;) że taka nadopiekuńczość może im zaszkodzić.
Moja rada:
- nie experymentuj (przynajmniej na początku) z podstawowymi zasadami uprawy, tzn. jeśli danego storczyka powinno się podlewać raz na tydzień - podlewaj raz na tydzień nawet wtedy, gdy wydaje Ci się, że może jednak ma za sucho; z tego co wiem storczyki umieszczone są w witrynie, więc na pewno lekkie przesuszenie podłoza nie zaszkodzi im,
- staraj się (wiem że to trudne)oglądać je raczej przez szybkę, a wyjmować tylko wtedy, gdy jest to naprawdę niezbędne; każdorazowe wyjmowanie rośliny z witryny, oglądanie jej i przestawianie jest dla niej szkodliwe.
- uzbrój się w cierpliwość: czasami szkodzi się szybko, a naprawia bardzo powoli (dwa moje falki do tej pory nie doszły w pełni do zdrowia po lipcowym poparzeniu).

Zbyt dużo miłości, też może zabić.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Dorota

P.S. Jeśli masz gadu-gadu, chętnie pomogę przy zakładaniu konta pocztowego, chociaż myślę, że przy odrobinie cierpliwości i pomocy kogoś starszego na pewno Ci się uda.
Mój nr 3364938.

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Problem z Laelią.

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: