| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a

+ Re: Problem z Laelią., Autor: Dorota Ko?czal
 | + Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a
 | \ Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Piotr Piesik
 |   \ Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Krzysztof Gozdek
 |     \ Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Piotr Piesik
 |       + Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor:
 |       \ Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a
 |         + Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor:
 |         \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Gra?yna Siemi?ska
 \ Re: Problem z Laelią., Autor: Beata Sobieszcza?ska
   \ Re: Re: Problem z Laelią., Autor: Marta Ryka?a

Re: Re: Problem z Laelią. Wersja do druku
Autor: Piotr Piesik ( Piotr.Piesik@storczyki.org.pl ) środa, 12 listopada 2003, 19:35

Witam.
Podpisuję się dwoma rękami pod tym co napisała Pani Dorota.
Zauważenie objawów powrotu rośliny do zdrowia w zależności od gatunku i warunków uprawy może trwać od kilku do kilkunastu miesięcy.Oczekiwanie nowych korzeni i nowych przyrostów już po kilku tygodniach u rośliny która straciła wszystkie korzenie to nieporozumienie.
Pytasz czy podlewać storczyka,który nie ma żadnego korzenia-a ja pytam czym ten storczyk ma pobrać wodę z podlewania skoro nie ma korzeni????? Utrzymuj wysoką wilgotność powietrza,czasem zamgławiaj i daj maksimum światła-to szansa dla Twojej rośliny.
Storczyki nie ukorzeniają się i nie regenerują jak surfinie.
Porównując storczyki do świata zwierząt -to raczej żółwie niż gepardy.
Pozdrawiam PP.

Ps.radziłbym o ile dobre rady Cię interesują abyś więcej próbowała samodzielnie eksperymentować.Zadając ciągle pytania i stosując się do zaleceń wiele tracisz .Tak mi się przynajmniej wydaje.Masz trzy storczyki a forum pełne jest Twoich wątpliwości uprawowych.Co będzie jak Twoja kolekcja się powiększy do kilkunastu czy kilkudziesięciu roślin??????
Poza tym jak zastosować praktycznie czasem skrajnie różne rady?
Młodość ma swoje prawa-m in.wielką niecierpliwość.Wiem ,że tak jest bo kiedyś też byłem taki niecierpliwy-kilka dni to już była wieczność a co dopiero kilka miesięcy....
Ale MUSISZ się nauczyć cierpliwości jeżeli chcesz być rasową hobbystką-storczykarką.Jeżeli będziesz za szybka to się spalisz i zniechęcisz- a tego ci nie życzę.

PP

Dodaj komentarz do wiadomości : Re: Re: Problem z Laelią.

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: