| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

CAMBRIA, Autor: Karolina Czempas

+ Re: CAMBRIA, Autor: Karolina Czempas
 | \ Re: Re: CAMBRIA, Autor: Anna B.
 \ Re: CAMBRIA, Autor: Anna B.

CAMBRIA Wersja do druku
Autor: Karolina Czempas ( ckarus@gazeta.pl ) niedziela, 25 lipca 2004, 21:50

Kilka dni temu kupiłam w OBI Cambrię. Na etykiecie określono ją jako Cambrię Schwer. Czy jest to nazwa jakiejś konkretnej odmiany czy jest to kolejny mieszaniec? Zauważyłam, że dolny liść żółknie, najmłodszy liść niedojrzałej jeszcze pseudobulwy także żółknie od szczytu liścia poczynając. Kwiat jest zalany. Mam więc nadzieję, że to żółknięcie związane jest z tym nieszczęsnym przelaniem i po przessuszeniu zniknie bezpowrotnie :-))). żadnego robactwa nie dostrzegłaam, chyba że siedzi coś w ziemi :-(((. Kwiat ma kolory: żółty, bordowy, rdzawy, na szczycie warżki biały element. Płatki są nakrapiane, nieregularne plamki; szczyty płatków żółte, kwiatów jest dużo - ok. 33 + pąki.
Czy po przekwitnięciu zerknąć profilaktycznie do doniczki i zobaczyć jak się mają korzenie i podłoże? (Podłoże powinno być podobne do tego dla falków?)
Czy roślina gubi liście tak jak co poniektóre Dendrobia? Jak rozumiem ze względu na obecność pseudobulw przechodzi okres spoczynku (gdzieś pod koniec zimy?) Temp. powinna być umiarkowana - ok. 20st.?, naświetlenie także - bez słońca ani cienia? Czytałam, że aby zaindukować kwitnienie trzeba podnieść temperaturę. Czy to prawda?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
POzdrawiam, Karolina

Dodaj komentarz do wiadomości : CAMBRIA

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: