| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Ma?gosia Kluczniok

+ Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Lidia Ani?kowicz
 | \ Re: Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Ma?gosia Kluczniok
 |   \ Re: Re: Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Lidia Ani?kowicz
 |     \ Re: Re: Re: Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Ma?gosia Kluczniok
 \ Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Piotr Ba?dyga
   \ Re: Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: Ma?gosia Kluczniok
     \ Re: Re: Re: dlaczego przegnite korzenie?, Autor: marianna

dlaczego przegnite korzenie? Wersja do druku
Autor: Ma?gosia Kluczniok ( pawklu@op.pl ) poniedziałek, 26 lipca 2004, 16:08

Chyba mam za dużo czasu... W mojej małej kolekcji mam ślicznego phalaenopsisa o drobnych kremowobiałych kwiatkach. Mieszaniec, kupiony na targu. Mam go od ok. 2 m-cy. Podłoże jest w porządku. Podlewam go co 1-1,5 tyg. wodą demineralizowaną; rano zraszam; nawożę przy każdym podlewaniu nawozem dla storczyków Pokon 5-5-5 mniej niż połową zalecanej dawki; ma dużo rozproszonego światła i przewiew. Nie wypuszcza nowych liści, ale póki kwitnie nie musi, prawda? Za to kwitnie pięknie, malutkie pączki się rozwijają, żaden się nie stracił. Dziś coś mnie podkusiło, żeby obejrzeć mu korzenie i nie wyglądało to najlepiej. 5-6 korzeni wyglądało na przegnite: brązowe, miękkie, w środku puste. Kilka innych po prostu już zamarło. Czy to jest normalne? Czy tak jak liście żółkną po kolei, tak niektóre korzenie zamierają? Czy może jednak coś robię nie tak? A może jest to jeszcze konsekwencją nieodpowiedniego podlewania przez sprzedawcę (radził mi podlewać co 2-3 dni po troszku, a liście miały "wykwity soli mineralnych")? Po ogólnej kondycji rośliny nie widać żeby się jej źle działo, tylko ta moja nadgorliwość... Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Małgosia.

Dodaj komentarz do wiadomości : dlaczego przegnite korzenie?

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: