| Wróć do Forum | FAQ | Dodaj komentarz Szukaj:  Temat   Autor   Treść       

Przebieg dyskusji:

Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Agnieszka S.

+ Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Magda
 | \ Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Agnieszka S.
 |   \ Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Magda
 |     \ Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Krzysztof Ch.
 |       + Re: Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Aga
 |       + Re: Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Joanna Nowak
 |       \ Re: Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Agnieszka S.
 |         + Re: Re: Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: Krzysztof Gozdek
 |         \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: beata
 |           \ Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum..., Autor: Izabela
 \ Re: Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?, Autor: ZetKa

Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum? Wersja do druku
Autor: Agnieszka S. ( lilka78@tlen.pl ) niedziela, 23 października 2005, 12:23

Witam wszystkich,

Odwołując sie do Państwa doświadczenia, chciałabym zapytać, jak uchronic phalenopsisa przed śmiercią. Jego stan jest agonalny, ale wróży nadzieję. Gdy zauwazyłam, że zwiotczały listki (ma 5 małych, zielonych, skarłowaciałych- bo nie rozwiniętych na skutek przelania listków)przesadzilam storczyka do grubego podłoża zakupionego w Orchidsklepiku. Tylko lekko skropiłam je wodą. Po około tygodniu zauważyłam, że niektóre korzenie zaczęły gnic i pokryły sie mechatą pleśnią. Listki nadal nie odzyskały sztwności. Dzisiaj wyciagnęłam storczyka z podłoża, odcięłam korzenie z widoczną pleśnią, a pdłoże wyrzuciłam (zauważyłam, ze na kawałakch podłoża zaczęła także rozwijac sie pleśń). Zdrowo wyglądające korzenie (ok 10 o długości od 3-8 cm)opłukałam pod wodą i w tej chwili storczyk leży w pustej plastkiowej misce. Nie wiem jak go teraz potraktowac żeby pleń nie wróciła. W podłoże boje się go wsadzić... MOże należałoby go umieścić w wilgotnym sphagnum? Juz zaczyna mi brakowac pomysłów:( Bardzo prosze o pomoc.

Z góry dziekuję i pozdrawiam serdecznie
Agnieszka S.

Dodaj komentarz do wiadomości : Phalenopsis - zgniłe korzenie- do sphagnum?

Tego pola proszę nie wypełniać:
Imię i nazwisko:
Adres email:
Wiadomość: